...in another castle

Livsöden

Kategori: Litteratur, Recensioner

Skrock, fördomar, obesvarad kärlek. Då det inte går som man hade tänkt sig. Detta skildrar Drottning Grågyllen, skriven av Moa Martinson.

 

Boken utspelar sig i en fattig lantmiljö på Kolmården. Det är i slutet av 1800-talet, och fattiga bondfamiljer muttrar över de nya industrierna som börjar göra intåg i Sverige. Historien kretsar kring en ung flicka och hennes omgivnings öden. Boken berättar om brutna löften, hur en familj känner att en nyfödd bringar mer bekymmer än lycka, hur sorg kan fördärva människan, hur goda själar förtalas på grund av ett olyckligt yttre och obesvarad kärlek. Karaktärerna i boken utsätts för både olycka och lycka, både sorg och glädje, drömmar och verklighet och frågan om man kan styra sitt liv eller om det redan från början är ödesbestämt.

 

I Drottning Grågyllen blandar Moa Martinson verklighet med saga och fantasi. Boken är inte den mest muntra läsningen man kan hitta, men likväl värd att läsa. Martinsons berättarspråk är lättförstådd för att vara en äldre bok, och de oväntade partierna där saga och fantasi lyfts fram ger en mysig känsla åt läsaren.