...in another castle

Världen ligger vid dina fötter

Kategori: Recensioner, Spel

Supergrafik? Spel som man knappt ser längre om det är på låtsas eller på riktigt? Är det vad som krävs för att spel ska vara riktigt bra? Skulle inte tro det.

 

 

År 2009 kom ett nytt datorspel till världen. Spelet är ett så kallat ”sandlådespel” och spelvärlden består av kuber. Det finns inget tydligt mål i spelet utan spelaren får använda världen som de själva behagar, genom att bygga och skapa. Spelet heter Minecraft.

 

 


 

Skaparen av spelet Markus Persson, även kallad Notch, började ensam att utveckla Minecraft. Spelet är fortfarande under utveckling och förväntas vara klart i november 2011, detta år alltså. Man laddar ner Minecraft från nätet mot en summa, i början låg det kring 10 euro. Just nu har spelet utvecklats så pass att priset ligger kring 15 euro. Spelet har blivit väldigt populärt, och herr Persson har tjänat en ordentlig peng på detta. Numera består dock utvecklingsteamet av flera stycken, inte bara en person. Minecraft kommer att kosta 20 euro när det är klart.

 

Grafiken i Minecraft är enkel. Den är fyrkantig, eller kubisk. Allt består av tydliga pixlar, men vad gör det? Spelet är fängslande och det är svårt att sluta när man väl har börjat. Spelet går ut på att man som spelare får göra egentligen vad man vill. Man kan hugga ner träd, bygga hus, odla, gräva i gruvor efter guld eller efter den frustrerande sällsynta diamanten och mer. Verktygen bygger man själv, av exempelvis trä, järn eller diamant. Fast allt är inte frid och fröjd i världen. I mörka tunnlar och grottor och under nätterna dyker monster upp, som skelett och zombies, och ställer till det för spelaren. Då bör man ha ett hus att stänga in sig i, eller ett svärd och gärna rustning så att man kan försvara sig. Vill man inte bli besvärad av monster som kommer och stör i utforskningen kan man spela i ett läge som heter ”peaceful”, då förekommer inga monster.

 

Diamantåder till vänster och en sockerrörsodling under marken till höger.

 

Som tidigare nämnt är Minecraft otroligt roligt och fängslande. Känslan när man springer genom skogen och hittar en fin sjö, eller triumfen då man länge grävt sig djupt ner i en grotta och hittar diamant. Den nervösa känslan då man gräver på platser där man vet att lava kan finnas bakom en vägg, ett tak eller golv och som kan välla ner över en eller som man kan ramla ner i om man inte är tillräckligt försiktig. De känslorna är otroliga, då spelet i sig är ganska enkelt. Det har inte skrivits någon story för att göra Minecraft spännande, spänningen skriver sig själv när man springer runt. Det är egentligen helt otroligt. Jag måste ställa ett alarm av något slag så att jag håller koll på den tid jag lägger ner på att spela. Annars är det lätt att man fastna framför datorn i timmar.

 

Lava som rinner ut från ett berg.

 

 

Bilderna är tagna från Minecraft Wiki.